MAMOS PYRAGO RECEPTAS
Mielos Mamos, Močiutės, Tetulytės ir vaišingosios Kaimynės, nesvarbu, kad Motinos diena praėjo, –gardžiam pyragui iškepti laiko visada galima rasti… Juo labiau, kad ir labai pasiilgę vaikai, anūkai ir kiti giminaičiai, atšilus orams ir pasibaigus įtemptam karantino laikotarpiui, atskubės vasaroti. Ir kaip tada be skanumynų? Kaipgi be pyrago? Siūlome išbandyti populiariausius bei pasidalinti savo MAMOS PYRAGO RECEPTU. Ar žinojote, kad Gegužės 6-oji – diena be dietų, tegul ji netampa diena be pyrago!
Greitas obuolių pyragas Reikės: 400 gramų sutirštinto saldinto pieno, 5 rūgštesnių obuolių, 200 gramų miltų, 3 kiaušinių, 100 gramų sviesto, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plakikliu gerai išsukame su sutirštintu pienu ir vaniliniu cukrumi iki purios vientisos masės. Įplakame kiaušinius. Į plakinį šaukštu pamažu įmaišome persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi išeiti maždaug grietinės tirštumo. Nulupame obuolius ir supjaustome plonomis riekelėmis, atsargiai sumaišome su tešla. Pilame tešlą į sviestu patepą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, ant viršaus dar galime išdėlioti keletą obuolių skiltelių. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių (kol į pyragą įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus). Iškepusį ir šiek tiek atvėsusį pyragą galime apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!
Picos pyragas Picos padui reikės: pusės pakelio šviežių mielių, 6 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio druskos, 1 litro drungno vandens (pica bus puresnė), 1 stiklinės pieno, pusės stiklinės aliejaus (alyvuogių skaniausias), miltų gali reikėti apie 1 kilogramą. Picos kraštams aptepti: kelių česnako skiltelių, ketvirtadalio stiklinės alyvuogių aliejaus. Picos priedams: tarkuoto sūrio, svogūnų, mėgstamos mėsos, pomidorų ir kitų priedų – improvizuokite pagal savo skonį. Pirmiausia reikia sutrinti mieles su cukrumi, įberti druską, po to supilti vandenį ir pieną, aliejų. Viską gerai išmaišyti. Po truputį pilti miltus (geriausia viena ranka pilti miltus, kita lengvai maišyti tešlą). Tešla turi būti lengvai minkoma, nelipti prie rankų. Svarbu nepadauginti miltų, tada tešla tampa per daug kieta. Paruoštą tešlą reikia uždengti audeklu (galima ir rankšluosčiu) ir padėti šiltai valandai ar dviem. Kai tešla iškyla, laikas ją tiesti į kepimo skardą. Nenaudoju nieko tešlai ištampyti, viską darau rankomis. Kepimo skardą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais. Taip padas taps rudas ir nepripils prie skardos. Į ją dedu pratampytą tešlą, skardoje ištampau iki pat kraštų. Jei atrodo, kad tešlos yra per daug, atskirkite ir kepkite dar vieną picą ar bandeles. Jei nenorite, kad liktų nesuvalgyti picos kraštai, prieš kepimą į juos įvyniokite sūrio. Paruoštą padą galite trumpai apkepti orkaitėje ir tik tada dėti priedus. Pabandykite ant pado pirmiausia dėti sutarkuotą sūrį, tada supjaustytus svogūnus (raudonieji labai gerai atrodo ir yra švelnesnio skonio), mėsą pagal skonį, pomidorus ir t.t. Ir vėl skardą į orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Galite tikrinti, ar picos padas iškepė, dantų krapštuku ar pan. Prieš ištraukdami picą, jos kraštus dar aptepkite smulkiai pjaustytų česnakų ir alyvuogių aliejaus mišiniu. Dar trumpai pakepkite. Kraštai turi paruduoti. Skanaus!
Skanusis varškės pyragas Tešlai reikės: 2 stiklinių miltų, 2 šaukštų kakavos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 kiaušinio, 1 stiklinės cukraus (galima ir mažiau), 200 gramų sviesto. Įdarui reikės: 600 gramų varškės, 1 indelio kondensuoto pieno, 2 kiaušinių. Gaminant tešlą, pirmiausia reikia ištirpinti sviestą, įmušti kiaušinius, supilti cukrų ir viską gerai išmaišyti, kol cukrus ištirps. Po to į masę sudėti likusius tešlai skirtus produktus. Tešlą padalinti į dvi dalis ir įdėti į šaldiklį. Sušalusią vieną tešlos dalį sutarkuoti į kepimo skardą, įklotą kepimo popieriumi, ir kepti 15 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Kol tešla kepa, sumaišyti įdarui skirtus produktus ir supilti įdarą ant iškeptos tarkuotos tešlos. Vėl pakepti 5–7 minutes. Išėmus pyragą iš orkaitės, ant viršaus sutarkuoti antrąją likusią tešlos dalį ir kepti dar 25–30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Iškeptą pyragą atvėsinti ir supjaustyti. Skanaus!
Mandarinų pyragas Jam reikės: 500 gramų mandarinų (nuo 4 iki 6, priklausomai nuo dydžio), 6 didelių kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 200 gramų cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, ketvirtadalio šaukštelio druskos, 250 gramų maltų migdolų. Mandarinus nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies 2 valandas. Išvirusius išimkite, pilnai atvėsinkite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir sudėkite į smulkintuvą. Susmulkinkite. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės esencijos. Viską gerai išplakite. Kitame dubenyje sumaišykite maltus migdolus, kepimo miltelius, druską ir cukrų – išmaišykite. Į migdolų masę supilkite mandarinų masę ir gerai išmaišykite. Gautą turinį supilkite į riebalais pateptą kepimo skardą (įtieskite kepimo popierių prieš tepdami skardą riebalais, taip bus lengviau išimti pyragą). Pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes. Skanaus!
Trupininis pyragas Reikės: 250 g sviesto arba kepimo margarino, 2 kiaušinių, stiklinės cukraus (jei uogienė labai saldi, galima ir mažiau), 500 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, džemo ar uogienės (galima naudoti ir obuolių košę, saldžios varškės masę arba šviežius obuolius, uogas). Margariną arba sviestą ištrinti su cukrumi iki baltos purios masės. Įmušti kiaušinius, išmaišyti. Įsijoti miltus ir kepimo miltelius ir išminkyti tešlą. Ją padalinti į 3 dalis, du trečdalius sudėjus į krūvą suvynioti į maišelį ar maistinę plėvelę, taip pat ir trečiąją dalį, tik atskirai. Apie 2–3 valandas laikyti šaldiklyje. Išėmus iš jo, sutarkuoti didįjį gabalą tešlos ir paskleisti skardoje. Ant viršaus paskirstyti norimą džemą ar uogienę (galima dėti tiek storesnį, tiek plonesnį sluoksnį, kaip labiau patinka). Vietoj uogienės galima dėti tarkuotų obuolių ar berti šviežių uogų (tinka ir trintos). Puikiai išeina ir su saldinta varškės mase. Galiausiai ant viršaus užtarkuoti iš šaldymo kameros išimtą likusią tešlą. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Skanaus!
Meduolių pyragas Reikės: 500 g meduolių, 500 g bananų ir indelio jogurtinės grietinės (galima ir riebesnės). Meduolius reikia sutrupinti, bananus supjaustyti griežinėliais. Tada visi ingredientai sluoksniuojami torto ar pyrago formelėje: pirmiausia dedamas vienas sluoksnis meduolių trupinių, ant jų užtepama grietinė ir sudedami bananų griežinėliai. Veiksmas kartojamas, kol sudedami visi ingredientai. Tada pyragą reikėtų padėti bent dviem valandoms į šaldytuvą. Vėliau jį galima papuošti šokoladu, bananais ar riešutais. Skanaus!
“Tinginio” interpretacija Reikės: 400 g susmulkintų sausainukų (gali būti “Selga” ar tradicinis “Gaidelis”, indelio grietinės, 2 pakelių želė mėgstamo skonio (arba 2 šaukštų brinkintos želatinos) ir vaisių: obuolių, bananų, gali būti ir braškės ar kitos uogos. Grietinę sumaišom su ištirpinta pravėsusia žele, supilame ant gabaliukais sulaužytų sausainių. Jei naudojame želatiną, grietinę reikėtų pagal savo skonį pasaldinti. Tada suberiame vaisius. Indą su deserto mase dedame į šaldytuvą ir laikome, kol sustings. Skanaus!
Receptais pasidalino
Alma Čekanauskienė,
Meškuičių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nėra komentarų